ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΗΒΗΣ ΜΕΛΕΑΓΡΟΥ

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, το βραβείο «Γ. Φ. Πιερίδης» απονέμεται φέτος στη συγγραφέα Ήβη Μελεάγρου. Το βραβείο αυτό έχει θεσμοθετηθεί από το 2009 και απονέμεται σε καταξιωμένους λογοτέχνες του τόπου μας, ποιητές και πεζογράφους. Με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα οι λογοτέχνες: Μαρία Πυλιώτου, Πάνος Ιωαννίδης, Χριστάκης Γεωργίου, Θεοκλής Κουγιάλης και Ντίνα Κατσούρη.

meleagrou   Μέσα από το σύνολο του έργου της και, κυρίως, μέσα από τα μυθιστορήματά της «Ανατολική Μεσόγειος» και «Προτελευταία εποχή», αλλά και τη νουβέλα «Συνομιλίες με τον Che», η Ήβη Μελεάγρου υπήρξε πρωτοπόρος στις προσπάθειες για ανανέωση του μυθιστορηματικού και γενικά του πεζογραφικού λόγου που γράφεται στην Κύπρο. Παράλληλα αποτυπώνει στο έργο της το ιστορικό και το κοινωνικό κλίμα μιας μεταβατικής και ταραγμένης εποχής για την Κύπρο, καταγράφοντας μέσα από τους χαρακτήρες και τη δράση των ηρώων της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τις πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές αντιθέσεις της περιόδου από την ανεξαρτησία μέχρι το πραξικόπημα.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014, στις 7.00μμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων στο ισόγειο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οδός Ιφιγενείας αρ. 27, Στρόβολος, Λευκωσία. Για το έργο της Ήβης Μελεάγρου θα μιλήσουν η συγγραφέας Μυρτώ Αζίνα και ο μελετητής Λευτέρης Παπαλεοντίου. Αποσπάσματα από έργα της Ήβης Μελεάγρου θα διαβάσει η ηθοποιός και εκπαιδευτικός Δήμητρα Νικολαϊδου.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Γιώργος Μολέσκης και ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς, ο οποίος θα επιδώσει και το βραβείο, το οποίο αποτελείτε από πρωτότυπο κεραμικό έργο της κόρης του Γ. Φ. Πιερίδη, της κυρίας Μαρίνας Πιερίδου, Θα ακολουθήσει δεξίωση ενώ στο χώρο θα εκτίθενται βιβλία της τιμώμενης συγγραφέως.

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

meleagrou2

Σχολιάστε