Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Image

Image

Εν όψει των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, 27 Μαρτίου 2014, τα Εθνικά Κέντρα και το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου ετοιμάζονται με ποικίλες εκδηλώσεις που θα διανθίσουν τον παγκόσμιο χάρτη, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει σε αυτή τη διεθνή θεατρική γιορτή. Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία με την ΕΘΑΛ και την Πρεσβεία του Ισραήλ, αλλά και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, συνδιοργανώνει στις 27 Μαρτίου 2014 εκδήλωση στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ.

 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει προβολή βίντεο με σκηνές από παραστάσεις στο Ισραήλ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Ίλαν Ρόζενταλ, ιδρυτή και Γενικό Διευθυντή του Tmuna Theatre στο Τελ Αβίβ, Γιώργο Παπαγεωργίου, Θεατρικό παραγωγό / Διευθυντή του ΘΟΚ την περίοδο 2012-2013 και Μηνά Τίγκιλη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΘΑΛ. Στη συζήτηση θα συμμετέχει και το κοινό. Παρέμβαση με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελεύθερο θέατρο θα κάνει ο Μαρίνος Ανωγυριάτης, σκηνοθέτης και ιδρυτής του Θεάτρου Versus. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν τα βραβευμένα θεατρικά έργα του Β΄ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη Μνήμη Κωστή Κολώτα, που προκήρυξε για δεύτερη χρονιά φέτος η ΕΘΑΛ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση σε μορφή θεατρικού αναλογίου του έργου της Ηλέκτρας Γεωργιάδου, Ο Δρόμος για τον Ανεμόμυλο, το οποίο απέσπασε το Γ΄ Βραβείο στην πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού. Η σκηνοθεσία/διδασκαλία ανήκει στην Τώνια Μισιαλή και θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αλεξία Χαραλαμπίδου και Γιάννης Κόκκινος.

 

Ο Νοτιοαφρικανικής καταγωγής θεατρικός συγγραφέας, σχεδιαστής, σκηνοθέτης, δημιουργός θεατρικών παραστάσεων με κατασκευές  και καλλιτεχνικός διευθυντής του THIRD WORLD BUNFIGHT, Brett Bailey, έγραψε φέτος το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Από τον Ζαν Κοκτώ έως τον Άρθουρ Μίλλερ, περνώντας από τον Πήτερ Μπρουκ στον Ευγένιο Ιονέσκο, από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Αριάν Μνουσκίν, από τον Αουγκούστο Μποάλ στον Ντάριο Φο, οι καλύτεροι θεατρικοί καλλιτέχνες έγιναν μέρος των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου από το 1962 έως σήμερα.

 

Μετά από παρότρυνση του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, τα Εθνικά Κέντρα και τα Συνεργαζόμενα Μέλη του ΔΙΘ σε όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει από διακεκριμένες θεατρικές προσωπικότητες της χώρας τους να διαβάσουν το μήνυμα στη γλώσσα (γλώσσες) τους. Τα βίντεο αυτών των αναγνώσεων θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των Κέντρων και του ΔΙΘ, στο YouTube και στο Facebook από την 27η Μαρτίου 2014. Το ΚΚΔΙΘ ζήτησε από τους δύο ηθοποιούς, οι οποίοι έλαβαν το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για τις περιόδους 2011-2013, την Ιωάννα Σιαφκάλη και τον Κώστα Βήχα να διαβάσουν το διεθνές μήνυμα, στο αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Τη σκηνοθεσία του βίντεο και το μοντάζ υπογράφει ο Χρίστος Ευαγγέλου, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Νίκος Αβρααμίδης και την παραγωγή η ViewQuest Production Company. Το Μήνυμα μετέφρασε στην ελληνική γλώσσα η Αγγέλα Χριστοφίδου. Το βίντεο της ανάγνωσης του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2014 έχει ήδη αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι του ΚΚΔΙΘ στο YouTube, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=09usbPxfEwE.

 

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου ανακοίνωσε ότι οι εορτασμοί για την 52η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, στην οποία θα παραστεί ο συγγραφέας του Διεθνούς Μηνύματος Brett Bailey θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Al-Bugga. Η καθιερωμένη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου για το 2014 θα πραγματοποιηθεί στο Σουδάν και όχι στο Παρίσι, στον παραδοσιακό χώρο εορτασμών της στην ΟΥΝΕΣΚΟ, μετά από πρόσκληση της παγκοσμίως φημισμένης Αφρικανικής ειρηνευτικής πλατφόρμας του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Al-Bugga.

 

Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί ένα Συμπόσιο στις 29 Μαρτίου για να συζητηθούν τα θέματα που εγείρει το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, μαζί με τον συγγραφέα του,  Brett Bailey, τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Tobias Biancone και καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς από το Σουδάν. Το Συμπόσιο θα ακολουθήσει μια τελετή στο Εθνικό Θέατρο του Σουδάν όπου θα παρουσιαστούν θεατρικές παραστάσεις από το Σουδάν και θα διαβαστεί από τον Brett Bailey το Διεθνές Μήνυμα 2014. Μια προβολή με θέμα το Διεθνές Μήνυμα και τα Εθνικά Κέντρα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου θα παρουσιαστεί, κατά τη διάρκεια της τελετής. Αυτή η προβολή θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΔΙΘ, καθώς και στο YouTube από τις 27 Μαρτίου 2014 και έπειτα.

Image

Σχολιάστε