ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ – SOSHITE CHICHI NI NARU

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 24/11/2014

ΣΙΝΕΜΑ ΡΙΟ, ΩΡΑ 8.15 M.M.

film

Μια σύγχρονη Ιαπωνική ταινία στο πρόγραμμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού. Ένα τρυφερό και συνάμα ανάλαφρο πορτραίτο δύο διαμετρικά αντίθετων οικογενειακών μοντέλων στην σύγχρονη Ιαπωνία, σε σκηνοθεσία του Χιροκάζου Κόρε-Έντα. Τιμήθηκε στις Κάνες με το Βραβείο Επιτροπής, ενώ κέρδισε και το Βραβείο κοινού σε πολλά άλλα διεθνή φεστιβάλ (Σαν Σεμπαστιάν, Σάο Πάολο, Βανκούβερ).

Ο Ριότα, ένας επιτυχημένος αρχιτέκτονας, έχει αποκτήσει τα πάντα με σκληρή δουλειά και πιστεύει πως τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία του προς την ευτυχία. Ώσπου μια μέρα, αυτός κι η γυναίκα του, δέχονται ένα τηλεφώνημα από το μαιευτήριο όπου πριν μερικά χρόνια γέννησαν το παιδί τους και μαθαίνουν το αναπάντεχο: ο 6χρονος γιος τους, Κέιτα, δεν είναι ο βιολογικός τους γιος, αφού από λάθος τους είχαν δώσει άλλο παιδί! Και φυσικά ο Ριότα είναι πια υποχρεωμένος να πάρει μιαν πολύ σοβαρή απόφαση, που ενδεχομένως θα αλλάξει ολόκληρη την ζωή του. Θα διαλέξει το «θρέμμα» ή το «γέννημα»; Παράλληλα, βλέποντας την αφοσίωση της γυναίκας του Μιντόρι, στον Κέιτα, ακόμα και μετά την αποκάλυψη της καταγωγής του ή και της επικοινωνίας με την λαϊκή, αλλά στοργική οικογένεια που ανέθρεψε το βιολογικό τους παιδί, ο Ριότα αρχίζει να αναρωτιέται αν υπήρξε καν «πατέρας» όλα αυτά τα χρόνια.

«Διασκεδαστική όσο και καλογραμμένη προσέγγιση ενός πολυσύνθετου κοινωνικού και ψυχολογικού προβλήματος – ειδικά στην πατριαρχικά δομημένη Ιαπωνία. Ο Χιροκάζου Κόρε-Έντα έχει δείξει στο παρελθόν μέσα από ταινίες του, όπως το «Κανείς δεν Ξέρει», ότι ξέρει πολύ καλά όχι μόνο να γράφει ενδιαφέροντες ρόλους για καθημερινούς ανθρώπους, αλλά και να καθοδηγεί τους ανήλικους ηθοποιούς του σε ερμηνείες εξαιρετικής ακρίβειας και αξιοθαύμαστου ρεαλισμού. Το ίδιο κατορθώνει και στο «Πατέρας και Γιος», κάνοντας τους χαρακτήρες των δύο αγοριών, που μπλέχτηκαν στο νοσοκομείο και που τώρα φέρνουν τους γονείς τους απέναντι σε ένα δύσκολο δίλημμα, να μοιάζουν το συναισθηματικό κέντρο της ταινίας, δίχως όμως να αποζητούν ποτέ την εύκολη συγκίνηση. Με μια ιστορία σαν αυτή, το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς θα ήταν ένα δακρύβρεχτο ηχηρό δράμα που ξέρει τον εύκολο δρόμο για την καρδιά των θεατών. Μόνο που ο Κόρε-Εντα δεν ενδιαφέρεται καθόλου για κάτι τέτοιο, παραδίδοντας στην θέση του, μια τρυφερή, συγκινητική και μελαγχολικά χιουμοριστική ιστορία πάνω στην αγάπη και τους δεσμούς. Οικογενειακούς ή αίματος».

Ηθοποιοί: Ματσίκο Όνο, Μασαχάρου Φουκουγιάμα, Γιόκο Μάκι κ.α. Παραγωγή: 2013, Γλώσσα: Ιαπωνική, Διάρκεια: 121

Σχολιάστε