ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ – QUARTET

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/2/2015

ΣΙΝΕΜΑ ΡΙΟ, ΩΡΑ 8.15 M.M.

ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ – QUARTET

Μια από τις σημαντικότερες ταινίες του Τζέιμ Άιβορι, του Αμερικανού σκηνοθέτη που πολιτογραφήθηκε καλλιτεχνικά Άγγλος και έδωσε στον Αγγλικό κινηματογράφο αρκετά αριστουργήματα την δεκαετία του ‘80. Αυτή την φορά, έχοντας ένα σπουδαίο επιτελείο ηθοποιών στην διάθεσή του, δίνει μια υπέροχη ταινία εποχής με θέμα την ομορφιά που χάνεται και τις εποχές που αλλάζουν. Βραβείο Ερμηνείας στην πρωταγωνίστρια Ιζαμπέλ Ατζανί στο Φεστιβάλ Κανών 1981.

film temp

Η ταινία μέσα από μια ερωτική ιστορία, αποτυπώνει την μποέμικη ζωή του μεσοπολέμου στο Παρίσι. Η Μάγια, μια νεαρή κοπέλα, μένει απένταρη και χωρίς καμιά υποστήριξη, όταν ο άντρας της συλλαμβάνεται για κλοπή. Μόνη καθώς είναι και ξεπερνώντας κάποιους αρχικούς ενδοιασμούς, δέχεται τελικά να μείνει μαζί με τους Χέιντλερ, ένα πλούσιο ζεύγος Άγγλων. Γρήγορα όμως, η Μάγια θα πέσει θύμα της γοητείας του κυρίου Χέιντλερ, γνωστού για τη συνήθειά του να ξελογιάζει και μετά να παρατάει αθώες κοπέλες.

Ο Αϊβορι ξεκινάει από την ανατομία των ηθών για να φτιάξει χαρακτήρες που αντανακλούν την εποχή τους, η οποία είναι ρευστή και τους παρασύρει στη δίνη της. Ανασυνθέτει άριστα την ατμόσφαιρα στους κύκλους των καλλιτεχνών του Παρισιού προς τα τέλη της δεκαετίας του 1920, δίχως να προσφύγει στην ευκολία της καλλιγραφίας. Πυρήνας της δραματουργίας του «Ερωτικού κουαρτέτου» είναι η σύγκρουση του παλιού με το νέο (το μόνιμο μοτίβο στα δράματα εποχής του Αϊβορι) με αφορμή τον έρωτα. Οι υποκριτές Χάιντλερ αντιμετωπίζουν το ερωτικό πάθος σαν κάτι μη φυσιολογικό, που ισοδυναμεί με τη διαστροφή. Εκπροσωπούν την παρακμή και σκοτώνουν το συναίσθημα και την ομορφιά.

Ηθοποιοί: Ιζαμπέλ Ατζανί, Άντονι Χίγκινς, Μαγκι Σμιθ, Άλαν Μπέιτς, Πιερ Κλεμεντί κ.ά. Παραγωγή: 1981. Γλώσσα: Αγγλική. Διάρκεια: 97΄

Σχολιάστε