Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΝ – AU FIL D’ ARIANE

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/3/2015

ΣΙΝΕΜΑ ΡΙΟ 4, ΩΡΑ 8.15 M.M.

film temp

Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΝ – AU FIL DARIANE

 

Η 18η ταινία του πολύπειρου Γάλλου σκηνοθέτη Ρομπέρ Γκεντιγκιάν. Μας αφηγείται με ανάλαφρο τρόπο ένα πολύχρωμο ταξίδι, που μοιάζει σαν ένα παραμύθι για ενήλικους.

Η Αριάν ετοιμάζει την τούρτα γενεθλίων της περιμένοντας τους προσκεκλημένους της. Όταν κανείς από αυτούς δεν έρχεται η μεσήλικη εορτάζουσα αποφασίζει να πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου της και να αποδράσει προς το άγνωστο. Ένας νεαρός μοτοσικλετιστής θα προθυμοποιηθεί να την πάει σε μια παραθαλάσσια ταβέρνα. Εκείνη θα τον ακολουθήσει και λίγο αργότερα θα βρεθεί χωρίς αυτοκίνητο, λεφτά και κινητό, ζώντας μια πρωτόγνωρη περιπέτεια.

«Σε αντίθεση με τον ρεαλισμό και τον βαθύ ουμανισμό της προηγούμενης, εξαιρετικής δουλειάς του, «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο», ο Ρομπέρ Γκεντιγκιάν θα προτιμήσει εδώ μια πιο ελεύθερη κινηματογραφική φόρμα, οργανώνοντας ένα ονειροπόλο ταξίδι στην άλλη πλευρά της Μασαλίας. Έχοντας για μια ακόμη φορά πρωταγωνίστρια την σύζυγό του Αριάν Ασκαρίντ, θα ακολουθήσει με ζωηρό αυθορμητισμό την απόδραση της μεσήλικης ηρωίδας του από την τακτοποιημένη καθημερινότητά της. Με αυτοσχεδιαστική διάθεση και μεσογειακό ταμπεραμέντο θα ξετυλίξει μια ιστορία γεμάτη κινηματογραφικές, καλλιτεχνικές και μουσικές αναφορές, φανερώνοντας παράλληλα τις σκοτεινές πτυχές της. Με τον Ζαν Φερά να τραγουδά στίχους του Αραγκόν, σκηνές-homage στους δεξιοτέχνες της 7ης τέχνης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Φεντερίκο Φελίνι και Πιέρ Πάολο Παζολίνι, θα συνδυάσει το μύθο της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» με προβληματισμούς πάνω στη θνητότητα, την εκπόρνευση στον καπιταλισμό, την μετανάστευση, την αντίθεση καλλιτέχνη-έμπορου, το τέλος του θεάματος, την αμερικανοποίηση του γαλλικού πνεύματος.»

Ηθοποιοί: Ariane Ascaride, Jacques Boudet, Jean-Pierre Darroussin κ.ά. Παραγωγή: 2014. Γλώσσα: Γαλλική. Διάρκεια: 96΄

Σχολιάστε